Εμπειρίες Συμμετεχόντων από το πρόγραμμα Join in! Europe needs us, όπου ήταν εταίρος η Συμμετέχω!

Στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε το έργο Join in! Europe needs us με συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τη Γεωργία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Παρακάτω ακολουθούν εμπειρίες ελλήνων συμμετεχόντων καθώς και φωτογραφίες από το έργο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε 10 άτομα ανά χώρα: Ελλάδα, Γεωργία, Πολωνία και Ουκρανία και μέναμε στο παλάτι Ciazen κοντά στο Poznan της Πολωωνίας. Τις πρώτες ημέρες του προγράμματος παίξαμε διάφορα παιχνίδια με απώτερο σκοπό να σπάσει ο πάγος και να δεθούμε σαν ομάδα. Στα παιχνίδια έπρεπε να συνεργαστούμε μεταξυ μας, να συστηθούμε στους υπόλοιπους, να περιγράψουμε κάποιο άλλο άτομο ώστε οι υπόλοιποι να το μαντέξουν και να μοιραστούμε τους στόχους μας για το πρόγραμμα. Στην συνέχεια, κάναμε διάφορα workshops από τα οποία θα έπρεπε ανά ομάδες να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες των νέων ευρωπαίων καθώς και για το πως οραματιζόμαστε την Ευρώπη στο μέλλον και να αναλύσουμε τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτού, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον δήμαρχο του Gniezno καθώς και με κάποιους πολιτικούς πάνω στην θεματική. Μετά από αυτό, ξεκινήσαμε τα art workshops στα οποία κληθήκαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε rap music, dance και performance/stage movement. Απώτερος σκοπός αυτών των workshops ήταν να καλυφθούν αυτά που συζητήθηκαν για την Ευρώπη μέσω του αυτοσχεδιασμού. Έτσι, τα art workshops συνεχίστηκαν για 1 εβδομάδα και εν τέλει μετα από συνεργασία των 3 ομάδων και των 3 trainer θα έπρεπε να συντονίσουμε μία παράσταση. Η παράσταση έγινε στο πάρκο της πόλης που μέναμε και σε συνεργασία με άλλα acts που είχαν ετοιμάσει ομάδες της συγκεκριμένης περιοχής. Η παράσταση είχε αρκετό κόσμο και οι συμμετέχοντες μείναμε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, είχαμε ελεύθερο χρόνο στον οποίο μπορούσε ο καθένας να τον αξιοποιήσει διαφορετικά. Επίσης, στο πρόγραμμα υπήρχαν δραστηριότητες όπως kayak στο ποτάμι, μπάνιο σε λίμνη παιχνίδια από άλλους συμμετέχοντες, επισκέψεις σε άλλες πόλεις και το night of cultures στο οποίο κλήθηκε η κάθε χώρα να παρουσιάσει την κουλτούρα της μέσω παραδοσιακών φαγητών, χορών τραγουδιών, παιχνιδιών ή γνώσεων. Στο τελείωμα του προγράμματος ατομικά μέσω ενός workshops κληθήκαμε να σκεφτούμε τις αγαπημένες μας στιγμές, τις νέες μας φιλίες και ό,τι θα μας λείψει στο μέλλον! 
Σάββας Μπόλιος

“Το ταξίδι μου στην Πολωνία αποτέλεσε μια ανάμνηση η οποία θα χαραχθεί στην μνήμη μου για πάντα. Φτάνοντας στο Πόζναν μας παρέλαβαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος και μας οδήγησαν στο Παλάτι του Ciazen όπου και θα μένανε για το υπόλοιπο του προγράμματος. Κατά την διάρκεια εξερευνησαμε τις περιοχές Gniezno, Poznan, slupca, κάναμε καγιάκ, χορέψαμε πολύ και τραγούδησαμε ακόμα περισσότερο.Επιπλεον, σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μια παράσταση έχοντας παρακολουθήσει εργαστήρια ραπ, χορού και performance παρουσιάζοντας την στους κατοίκους της πόλης. Εκείνη η βραδιά ήταν μαγική ήρθαμε σε επαφή με την καλλιτεχνική μας πλευρά και περάσαμε υπέροχα. Επιπλέον, ενα αξιοσημείωτο βράδυ ήταν το intercultural όπου κάθε χώρα παρουσίασε τα δικά της φαγητά και τους χορούς, με αποτέλεσμα να αναμειχθουν οι εθνικότητες και οι πολιτισμοί κάθε χώρας. Ήταν μια φοβερή εμπειρία την οποία θα ήθελα να ξαναζήσω σύντομα“.
Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου