Πρόσωπα του φασισμού: πρόγραμμα με τη στήριξη της Συμμετέχω στο Μύρτος

Το γερμανικό παιδαγωγικό τσίρκο Cabuwazi έρχεται στο Μύρτος με αντιφασιστική διάθεση.
Ποιοι είμαστε
Το Cabuwazi αντιπροσωπεύει το ζωντανό, πολυπολιτισμικό Βερολίνο και είναι αφιερωμένο στη δραστήρια και ανοιχτόμυαλη νεολαία του.
Συνεργαζόμαστε με οργανώσεις που ασχολούνται με τη νεολαία στην Ελλάδα από το 2014. Συγκεκριμένα, με την πολυσχιδή Youthnet Hellas συντονίσαμε τέσσερις διεθνείς συναντήσεις νέων από το 2015 έως το 2018 (Κρήτη, Learn2fly, Learn2recycle και Βερολίνο, Learn2Jump, ShapeShifters).
Σύμμαχος και συνοδοιπόρος μας είναι η Συμμετέχω ( I-participate) που από το 2019 στηρίζει το έργο μας και μέσω της συνεργασίας μας υλοποιούνται τα προγράμματα και οι στόχοι μας.

Πρόσωπα του φασισμού
Το φετινό πρόγραμμα, «Πρόσωπα του φασισμού», ήταν προγραμματισμένο να υποδεχθεί εφήβους και νέους από το Μύρτος στο Βερολίνο. Δυστυχώς όμως οι παγκόσμιες επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν το επέτρεψαν.

Τα φρικιαστικά εγκλήματα των Ναζί έχουν αφήσει το στίγμα τους στο νησί της Κρήτης και ιδιαίτερα στην επαρχία της Βιάννου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (06/10 – 22/10), μαζί με νέους από το Βερολίνο και το Μύρτος αναζητούμε τα σημάδια του φασισμού στην Κρήτη, εξετάζουμε το Γερμανικό Τρίτο Ράιχ και το ελληνικό καθεστώς Μεταξά, αλλά και τα εγκλήματα του ναζιστικού στρατού κατοχής κατά του ντόπιου πληθυσμού.

Ξεκινώντας λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εντοπίζουμε τη συνέχεια της φασιστικής, ακροδεξιάς ιδεολογίας και καταλήγουμε στη δράση της Χρυσής Αυγής (πλέον καταδεικασθείσα ως εγκληματική οργάνωση) και του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Η κοινή αποδοχή των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δημοκρατία, ελευθερία, ανεκτικότητα, και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα – αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική προσέγγιση της ΕΕ στη θεματική «Άσυλο και Μετανάστευση» γίνεται ολοένα και πιο έντονη στο δημόσιο διάλογο.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον φασισμό και να στείλουμε ένα μήνυμα ελευθερίας!