Το κλασσικό έργο Ερωτόκριτος σε μια καινοτόμα διασκευή από το πρόγραμμα Whatsapp Erotokritos..? (video)

WhatsApp Erotokritos..?

Όταν το κρητικό θέατρο συναντά την παιδαγωγική τσίρκου και τα social media

Στο χωριό Μύρτος της Κρήτης, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ιεράπετρα, για 15 μέρες το φθινόπωρο του 2019 συνέβη ένα πρωτόγνωρο πολιτισμικό δρώμενο.

Τριάντα παιδιά και νέοι, ντόπιοι αλλά και από το Βερολίνο, με την υποστήριξη του παιδαγωγικού και κοινωνικού τσίρκου CABUWAZI, δούλεψαν μαζί και παρουσίασαν μια μοναδική διασκευή του πασίγνωστου έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, χορό, και νούμερα τσίρκου με τη γνωστή σε όλους ιστορία του Ερωτόκριτου, τα παιδιά και οι νέοι ήταν ελεύθεροι να αναπτύξουν τους δικούς τους τρόπους έκφρασης, επικοινωνίας, και καλλιτεχνικής παρουσίασης.
Το αποτέλεσμα της ομαδικής τους δουλειάς, ήταν μια παράσταση αλλιώτικη, όπου τα social media συνάντησαν τον νεανικό έρωτα και την αποξένωση του μοντέρνου τρόπου ζωής. Με πιστές μεταφράσεις του έργου στα αγγλικά, αλλά και έμμετρη απόδοση στη κρητική διάλεκτο από τροβαδούρους-αφηγητές, η παράσταση που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες ανέδειξε το διαπολιτισμικό χαρακτήρα των κοινοτήτων που ανήκουν, αλλά και τη διαχρονικότητα του λογοτεχνικού έργου.

Στη διάρκεια του προγράμματος, και με τη καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τεχνικές τσίρκου, όπως για παράδειγμα ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, ισορροπιστές, και ζογκλερ φωτιάς. Ταυτόχρονα, μέσα από σύντομα σεμινάρια μπόρεσαν να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση του ιστορικού πλαισίου που γράφτηκε το έργο, αλλά και της Κρητικής παράδοσης, του θεσμού της οικογένειας, της τιμής, αλλά και της δυνατότητας του θεατρικού έργου να αποτυπώσει συναισθήματα και θέσεις πανανθρώπινης αξίας.

Η πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ νέων από το Βερολίνο και το Μύρτος διεξήχθη για τέταρτη φορά, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων των δύο χωρών. Προηγούμενες θεματικές δράσεις περιλάμβαναν ανακύκλωση και απασχόληση νέων.

Μεταξύ των στόχων του προγράμματος, μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης ήταν η συνεργασία νέων σε διεθνές πλαίσιο, η εκμάθηση και εφαρμογή μοντέλων επίλυσης διαφόρων και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, και η ανάπτυξη  γνωστικών, κινητικών, και λειτουργικών εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, με έμφαση στη δημιουργία εσωτερικών κινήτρων.

Η «Συμμετέχω» συμμετείχε φέτος ως αρωγός-συνεργάτης για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Ως ντόπιος, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το θέμα, και ήταν συγκινητικό να βρεθώ από την πλευρά του εκπαιδευτή πλέον σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τόση σημασία σε τοπικό επίπεδο. Με χαρά η «Συμμετέχω» παρείχε επίσης στήριξη σε επίπεδο διάχυσης του προγράμματος και διαφήμισης της παράστασης σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Το Μύρτος, όπως και πολλά μέρη της ελληνικής επαρχίας, καλωσορίζει με ενθουσιασμό κάθε είδους ευκαιρίες επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, και πολιτισμικής ανταλλαγής για το νεανικό πληθυσμό του. Η συνεργασία των κατοίκων σε ό,τι χρειαστήκαμε, καθώς και η συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών είχε ως αποτέλεσμα η τελική παράσταση να έχει φαντασμαγορικό χαρακτήρα και αθρόα προσέλευση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Youth και την Ομοσπονδιακή Πολιτισμική Ένωση Νέων (BKJ). Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα δωρεάν.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια της συνεργασίας μας σε Μύρτος και Βερολίνο!

Απολαύστε παρακάτω στο μεταξύ ένα δείγμα της δουλειάς μας!