Η Ζωή μοιράζεται την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο TC Right By My Side!

Το Right By My Side είναι ένα Training Course για την τέχνη, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την κοινωνική ενσωμάτωση το οποίο έγινε στο Montecatini της Ιταλίας από 14 έως 21 Οκτωβρίου 2019.

Όταν πέτυχα τυχαία στο διαδίκτυο την ανακοίνωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Right By My Side” στο Montecatini της Ιταλίας, ένιωσα μέσα μου κάτι να πάλλεται. Είχα ήδη συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανταλλαγές νέων, αλλά πιο πολύ σε τοπικό επίπεδο και μου είχε λείψει η απότομη αίσθηση της αλλαγής που συνδέεται με τέτοιου είδους εμπειρίες. Αρχικά, αμφιταλαντεύτηκα διότι η καθημερινή μου ζωή στην Αθήνα είναι αρκετά βεβαρημένη. Ωστόσο, δεν σκόπευα να αφήσω μια τέτοια ευκαίρια να πάει χαμένη.

«Και γιατί το πρόγραμμα αυτό αποτελούσε τόσο μεγάλη ευκαιρία?» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Μάλλον κάπου εδώ θα πρέπει να συστηθώ. Σπουδάζω στην Νομική Σχολή Αθηνών και παράλληλα ασχολούμαι ενεργά με τον χορό και εθελοντισμό. Έχοντας δουλέψει με παιδάκια διαφορετικά, μεταξύ των οποίων και άτομα με ειδικές ανάγκες  και με μια τεράστια αγάπη για την τέχνη στο σακίδιό μου, κίνησα να βρω μια σύνδεση ανάμεσα στις τεχνικές ρυθμίσεις του νόμου και την καλλιτεχνική έκφραση. Πολλές φορές, η επικοινωνία, η έκφραση, η μη τυπική και βιωματική μάθηση, η διάδραση είναι πολύτιμα εργαλεία για να κατανοήσουμε τον κόσμο όπου ζούμε και τα κοινωνικά προβλήματα. Και αυτό μου το απέδειξε και με το παραπάνω το συγκεκριμένο πρόγραμμα…

Το ταξίδι μας με τη Βάγια και τον Νικήτα στην γοητευτική Ιταλία ήταν περιπετειώδες. Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, συναντήσαμε πολλά χαμογελαστά πρόσωπα, με τα οποία αμέσως συστηθήκαμε. Όλοι μαζί επρόκειτο να περάσουμε μια δημιουργική εβδομάδα στο Montecatini. Ήδη από την πρώτη βραδιά στην τοπική pub αλλά και από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιβεβαιώθηκε ότι περιβαλλόμουν από άτομα μοναδικά, διαφορετικά με ενδιαφέροντα ευρέος φάσματος, από ψυχολογία, ειδική αγωγή και ακτιβισμό μέχρι αστρονομία, πληροφορική, ζωγραφική και κινηματογράφο… Άτομα με όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο… Με τις εμπειρίες που μοιραζόμασταν, γινόμασταν όλοι πιο πλούσιοι και δυνατοί.

Ανταποκριθήκαμε επιτυχώς σε δύσκολες ασκήσεις και δοκιμασίες. Φτιάξαμε παρουσιάσεις, δημιουργήσαμε βίντεο, κατασκευάσαμε έργα τέχνης από πηλό και όχι μόνο και μάθαμε πολλά για άτομα με αναπηρίες. Εξερευνήσαμε σύνθετα θέματα (disabled villain, ableism). Επίσης, κατανοήσαμε τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας, της μη τυπικής μάθησης και της ιδιαίτερης μεταχείρισης που πρέπει να υπάρχει ως προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήταν απίστευτο που κατορθώσαμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο και να συνεργαστούμε ακόμα και όταν είχαμε ελάχιστο χρόνο! Κι όλα αυτά με φόντο το ειδυλλιακό ορεινό τοπίο της Τοσκάνης, που μας καλημέριζε το πρωί με έναν εσπρέσσο και μας αποχαιρετούσε το βράδυ, όσο παίζαμε επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Ι Participate που με επέλεξε και με υποστήριξε σε αυτό το πρόγραμμα! Ένα ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες και φίλους, αλλά και την ιταλική οργάνωση που μας φιλοξένησε στο Montecatini. O Michal και η Elide που είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή του προγράμματος στην Ιταλία, έδειξαν μεγάλη αγάπη και δημοκρατικό πνεύμα. Προς κάθε αναγνώστη που σκέφτεται να συμμετάσχει σε δράση του I Participate: σας καλώ να κάνετε ένα δυναμικό βήμα έξω από το confort zone και να το τολμήσετε..!!!