Συμμετέχοντες μοιράζονται την εμπειρία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Active Youth Challenge!

Η πρώτη εμπειρία είναι από την Μαργαρίτα Θεωδωρίδου:
“Πέντε ομάδες νέων από χώρες της Ευρώπης, μοιράστηκαν μια εμπειρία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων για το πως μπορεί να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των νέων ώστε να γίνουν πιο ενεργοί και να συμμετάσχουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (τοπικό, εθνικό και διεθνές) εντός μιας λειτουργικής, ανοιχτής κοινωνίας. Όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος – οι οποίες ήταν μέσω μεθόδων μη-τυπικής μάθησης – ενίσχυσαν τους στόχους του προγράμματος μέσω ενός εμπειρικού και ζωντανού τρόπου παρουσίασης.
Με αυτόν τον τρόπο αγγίξαμε ζητήματα όπως η πολιτική συμμετοχή των νέων, η ενίσχυση της φωνής των τοπικών κοινοτήτων και η επίτευξη αυτών των στόχων μέσω της διασυνοριακής, διαδικτυακής συνεργασίας με ομάδες, προγράμματα και δραστηριότητες που έχουν τους ίδιους στόχους. Αυτού του είδους ομαδική μάθηση είναι που κάνει τη διαφορά σε τέτοια προγράμματα. Μέσω της συμμετοχής μου στο Active Youth Challenge και της ανταλλαγής απόψεων με νέους από άλλες χώρες, είχα τη δυνατότητα να μαζέψω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που μπορώ να εφαρμόσω στην καθημερινότητά μου.

Ευχαριστώ όλους όσους συνεισέφεραν στο να γίνει αυτό το πρόγραμμα τόσο πολύτιμο και ξεχωριστό. Οι νέοι μπορούν και θα είναι πιο Ενεργοί χωρίς καθόλου εμπόδια, κοινωνικά, πολιτικά ή οικονομικά. Οι ελπίδες μου για μια πιο ενεργή συμμετοχή των νέων αναπτερώθηκαν μετά από αυτό το καταπληκτικό πρόγραμμα και την υπέροχη αυτή εμπειρία.

Η δεύτερη εμπειρία είναι της Αναστασία Βαρυτιμίδου:
“Το Active Youth Challenge ήταν μια ευκαιρία να εξοικειωθούμε περισσότερο με τις υποχρεώσεις που έχουμε ως πολίτες. Εάν και συνήθως επικεντρωνόμαστε στα δικαιώματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολιτεία μας χρειάζεται για να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Τα σύγχρονα εργαλεία μας δίνουν αυτή την δυνατότητα, το μόνο που μένει είναι να τα αξιοποιήσουμε. Το πρόγραμμα αυτό μας εισάγει σε μια συζήτηση γύρω από τη συλλογική συμμετοχικότητα μέσα από ενδιαφέρουσες και διαδραστικές δραστηριότητες. Παράλληλα η συμμετοχή και άλλων νέων από διαφορετικές χώρες μας επέτρεψε να έχουμε μια καλύτερη ματιά στις πρακτικές συμμετοχικότητας που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες χώρες. Μια εποικοδομητική εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες και καινούργιες φιλίες”.

Και η τρίτη εμπειρία είναι της Μαρίας-Χριστίνας Βαζιργιαντζίκη.
“Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Active Youth Challenge στη Λάρισα, ήταν ευχάριστη και γεμάτη από ομαδικές διεργασίες. Οι διοργανωτές και εκπαιδευτές, ήταν δίπλα μας καθημερινά με ενδιαφέρον να μας στηρίξουν ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα”.