Στον Μύρτο αυτές τις μέρες το νέο πρόγραμμα της Συμμετέχω “Whatsapp Erotokritos?”

Το τσίρκο CABUWAZI από το Βερολίνο έρχεται στο Μύρτο!
30 παιδιά και νέοι από το Βερολίνο και το Μύρτο θα συναντηθούν στο χωριό του Μύρτου από τις 30 Σεπτεμβρίου, 2019 ως
τις 16 Οκτωβρίου, 2019 με σκοπό να δημιουργήσουν μαζί ένα ζωντανό, πολύχρωμο παιδικό και νεανικό τσίρκο!
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Youth και την Ομοσπονδιακή Πολιτιστική Ένωση Νέων (BKJ). Οι
συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα δωρεάν.
Πολύτιμος εταίρος του παιδαγωγικού τσίρκου Cabuwazi στο πρόγραμμα είναι η ΑΜΚΕ «Συμμετέχω», ενώ καθοριστική είναι η
συνεισφορά των αρωγών μας:

  • Τοπική Κοινότητα Μύρτου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρτου
  • Εστιατόριο “Πλάτανος”
  • Εστιατόριο “Ca Nova”

Η διεθνής ανταλλαγή νέων „Whatsapp Erotokritos“ βασίζεται σε μείξη παιδαγωγικών μεθόδων της πολιτισμικής εκπαίδευσης νέων. Από την 1η Οκτώβρη, τα παιδιά και οι νέοι από το Μύρτο και το Βερολίνο θα περάσουν μαζί δύο εβδομάδες. Θα εκπαιδευτούν
όχι μόνο σε τεχνικές τσίρκου, αλλά και μουσική, αυτοσχεδιασμούς θεάτρου και χορού, καθώς και πολιτική αγωγή. Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα θέλει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους με τη χρήση ψηφιακών μέσων, επικεντρώνοντας σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρα από διασκέδαση και να δημιουργήσουμε ποιήματα και μουσική; Όλοι έχουμε πολλά να μάθουμε! Το θέμα του προγράμματος είναι το γνωστό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, ο «Ερωτόκριτος». Συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, χορό, και τσίρκο με τη γνωστή σε όλους ιστορία του Ερωτόκριτου, τα παιδιά και οι νέοι θα είναι ελεύθεροι να αναπτύξουν τους δικούς τους τρόπους έκφρασης, επικοινωνίας, και καλλιτεχνικής παρουσίασης. Ως αποτέλεσμα της ομαδικής τους δουλειάς, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την παράσταση τους στο κοινό, μια φρέσκια ματιά στο κλασσικό έργο «Ερωτόκριτος», στη πλατεία του Μύρτου την Δευτέρα 14 Οκτώβρη 2019, στις 7.00 μμ.
Το πρόγραμμα στοχεύει:

  • στους νέους, ώστε να δουλέψουν προς ένα κοινό στόχο, συνεργαζόμενοι με σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, με μια διεθνή ομάδα ειδικών
  • στη διαπροσωπική επικοινωνία των συμμετεχόντων, την εκμάθηση και εφαρμογή μοντέλων επίλυσης διαφορών και λήψης αποφάσεων με δημοκρατικό τρόπο, ενισχύοντας την αίσθηση ατομικής τους ευθύνης.
  • στην ανάπτυξη κινήτρων στους συμμετέχοντες και καλλιέργεια συνείδησης ενεργών πολιτών, με ενδιαφέρον στην πολιτισμική ζωή του τόπου τους.
  • στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος γνωστικών, κινητικών, και λειτουργικών εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, με έμφαση στη δημιουργία εσωτερικών κινήτρων.
  • στην καλλιέργεια πολιτισμικής συνείδησης, έκφρασης, και ανάπτυξης σχετικών επιχειρηματικών γνωστικών δεξιοτήτων.
  • στον διαπολιτισμικό διάλογο, την κατανόηση, και τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της γλώσσας εργασίας αλλά και εναλλακτικών μοντέλων επικοινωνίας. Σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να επικοινωνούν μεταξύ τους όσο το δυνατόν ευκολότερα και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Τα καλλιτεχνικά και δημιουργικά εργαστήρια βελτιώνουν τη διαδικασία των μετα-επικοινωνιακών στρατηγικών με σκοπό την ενεργή συνεργασία.

Τα παιδιά και οι νέοι θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές τσίρκου, όπως για παράδειγμα ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, ισορροπιστές,
ζογκλερ φωτιάς, σε συνδυασμό με την εκμάθηση της ιστορίας του Ερωτόκριτου.
Οι Βερολινέζοι νέοι ήδη πακετάρουν τα ζογκλερικά τους και ανυπομονούν να επισκεφτούν το νησί!